Siirry sisältöön

Kun Salpalinja teki mutkan

Kun Salpalinja teki mutkan

SALPALINJA

1200 km pitkä Salpalinja on yksi vahvimmista ja parhaiten säilyneistä toisen maailmansodan aikaisista puolustuslinjoista Euroopassa. Se kulkee myös Hauhian kylän länsiosan poikki ja yli Vaalimaanjoen. Luonto on ottanut rakenteita haltuunsa, mutta yhä edelleen on nähtävissä estekivet, louhokset, luolat ja bunkkerit. Käyhän katsomassa vaikka kuvan kivilouhos ja emäkalliosta irti räjäytetty valtava lohkare..

Salpalinjan piti suunnitelman mukaan mennä Hauhian Myllyn ohi, yli kylän parhaiden peltojen. Salpalinjaan tehtiin kuitenkin mutka, jonka syntyhistoria löytyy Pertti Araviidan kirjasta "Salpalinja tekee mutkan - ja muita tarinoita". Salpalinjan edestä kaadettiin kyllä kaikki puusto, joten kylämaisemaan tuli suuri muutos joka tapauksessa.

Salpapolku tarjoaa hyvät mahdollisuudet ulkoiluun ja virkistykseen luonnossa. Salpalinjaa mukaileva 50 km:n mittainen retkeilyreitti tutustuttaa sekä Salpalinjan kohteisiin että Kaakkois-Suomen upeaan luontoon ja kulttuuriympäristöön. Reitti kulkee Virolahdella ja Miehikkälässä metsien, mäkien ja peltojen halki aina Etelä-Karjalan puolelle, Hostikan luolalle saakka.  Matkalla voi tutustua opastauluin varustettuihin Salpalinjan rakenteisiin, kuten erilaisiin teräsbetonikorsuihin, luoliin ja muihin linnoitteisiin.

Salpapolku, Miehikkälä- Virolahti • Retkeily » outdooractive.com

Salpalinjan retkeilyreitit tästä

Salpalinjan pyöräilyreitit tästä