Siirry sisältöön

Hauhian Mylly

Hauhian Mylly
Upea koskiympäristö

Hauhian hirsirakenteinen kaksikerroksinen vesimylly sijaitsee kauniilla paikalla Vaalimaanjoen rannalla Hauhiankosken ääressä. Tunnelmallista yläkertaa eli ylämyllyä vuokrataan juhla- ja näyttelykäyttöön. Alakerta eli alamylly on remontissa ja jää museokäyttöön. Myllyyn johtaa uusi turvallinen kulkusilta. Myllyn yhtedessä on myös raamisahalaitos.

Myllyn rakensivat savolainen kirvesmies Petter Lundgren ja kaksi maatalon isäntää Hauhian kylästä, Emanuel Hauhia ja Eerikki Taari. Emanuel Hauhia on nykyisen omistajan Markku Hauhian iso-isoisä. Jo ennen nykyisen myllyn rakentamista paikalla oli vesiratas- eli härkinmylly, mutta se purettiin tarinan mukaan verotussyistä ilmeisesti 1860-luvulla.

Myllyn pitkäaikainen omistaja 1885-1914 oli Valkealasta kotoisin oleva Sylvester Mankki, joka oli oli hyvämaineinen ja yritteliäs mylläri. Jo 1912 hän lisäsi myllyyn raamisahan. Sylvester pystyi säännöstelemään vettä yläjuoksulle ojien suille asettamiensa patolaitteiden avulla niin, että vettä riitti, jopa Virolahden Pihlajan kylältä käytiin Hauhialla myllyssä.

Myllyn omistaja vaihtui 1920-1940 - luvuilla tiheään tahtiin. Myllyn omistajiin kuuluivat mm haminalainen liikemies Hugo Sanne ja miehikkäläläinen poliisi Jafet Pääskynen.

Myllyssä on näytillä pala patentoitua visakoivusta tehtyä konehihnaa, jonka keksijä Oskar Friman oli kuuluisa myllyntekijä.

Nykyisen raamisahalaitoksen rakensi Otto Tohmo 1939. Sahassa on yhä laitteet paikoillaan.

Takaisin Hauhian suvun omistukseen mylly siirtyi 1950, jolloin Pentti Hauhia osti myllyn ja maatilan.

Myllyn vaiheista voi kysellä myllyn omistajalta Markku Hauhialta lisää.