Siirry sisältöön

Henkilökunta

Henkilökunta

Terve!

Miä oon Markku ja miu vaimoin on Tuija. Äiti Sylvi on Säkkijärvelt ja isä Hauhian Anttoonin poikii. Arvaa mistä ??

Miä oon alkant vanhenemmaan, toinen 50v jo pitkält´alkan. Palkan perrään miä oon juost, tiedon kulkemisen kanssa on tehty töitä jo kymmeniä vuosia. Mut ku ikkää tullee, moni ukko miettii, et mitä muuta sitä vois elämässään tehhä. Niin miäkii. Jotenkin sitä vaan kaipaa metsään ja maaseuvul. Kai sitä merkitystä elämäänsä hakee joka ukko.

Isäukko Pentti kuoli 2016 ja miä sain sit vähä peltoo ja mettää peruina. No miä sit ajattelin, että oishan se hyvä joku mökkikii olla ja meinasin sen tuoho Ukkolanmäel tehhä. Siin ku ol olt talokii vielä 70-luvul ja kommee paikkahan se on ku mikä.

Mut miu veljenpoikan miut yllätti. Hää kun sano että osta tää myllyn paikka. Miu entin kotitalo, mylly ja läävä. No miähän ostin, enhän miä voint äitin ja issäin kotipaikkaa ja äitin patsait hylätä. Vaik kyl se sellai romukasa ol. Ajattelin, et kyl se kuntoon saahaan jotenkin. No jos totta puhutaan niin kyl miä purkamistakin mietin. Ehä miä raukkaparka tajunt´ mihi jouvuin. Rahhaa on mänt iha älyttömäst.

Sit miä aloin sitä talonrähjää korjata. Veljenpoikain ol jo siit lattioit purkant ja miettint että liia iso homma. No miä oon itepäistä Hauhian sukkuu ja jatkoin purkamist. Miä kuus päivää lapioin kaikkia moskaa talon alta pois. Siel ol märkää villaa, betonin paloja, sahanpurua ja vaikka mitä. Kengänpohjiikii siel ol. Mut kyl miä sinne rossipohjan sain. Kaks hirskertaaki uusittiin. Nyt on talo suht´t kunnos ja lämmin. Kuisti pitäis viel korjata, mutta en nyt jaksa kun oon rakentant ja pari vuotta eikä loppua näy. Eikä sitä rahhaakaan oo liiemmälti.

Mylly oli ja on huonos kunnos. Tuo ves ja jäähän sen on rikkont. No miä sit soittelemaan asiast vaikka minne ja hyvihän siinä siit käi. Koski saatiin käännettyä pois myllyn alta (no kyl myö "näyteves" jätettii) . Kiitos ELY-keskus ja WWF. Vihtosen Manulle erityiskiitos. Nyt on kalatkii tyytyväisii, ku pääseet koskest ylös. Saatiin myö siit hommast oikein Kymenlaakson Liitolt palkintokii 2021, nii hyvä siit tul

Myö otettiinkii se mylly käyttöön. Myllyn ku on niin hieno historia. Miä on sit tutkint ja siitä historiiki kirjoittant ja ihan kaks kertaa ,40 vuojen välein. Ei kai myllyä eikä sahhaa ennään pyörimään saaha, mut oha myö siel ylämyllys jo monet kahvit juotu ja laulut laulettu. Oli meil siellä jo haitarinsoittaja ja sellai Ameriikan ukko kantria soittelemas. Miä jo sen kulkusillankii ylämyllyyn rakensin ja nyt miä korjailen jo sit alamyllyä.

Sylvin patsaat on tässä jutussa tärkiä osa. Ehä myö niist luovuta. Lissääkii taidetta haluttais ihmiste kateltavaks. Myö ku sen verran hullui ollaan, kaivettiin kukkaronpohjia ja ruikutettiin rahhaa ja tavaraa muualtkii, saatiin teetettyä Victor Markelovilla sellai iso seinämaalaus. Meie murtees se Victor on kovalla koolla, jot sanotaa että mestar Viktor. Mestar Viktor on kyl mukava ukko. Tuns Sylvinkii aikoinaan. Siit maalauksest tul tosi kommee ja värikäs, tulkaahan katsommaan! Siin kuvataan sitä, miten Sylvi maailman näk iha eri taval ko muut. Nälkä kyl iski syyvessä. Mitä jos vielä lissää maalattais? Mestar kyl tekis.

Nii se Galleria. Siit piti sannoo- tai kaikkihan sen nyt näkkee- et se on vanha läävä. Isäukkoin sen rakens 50-luvulla ja sanoi et se on väliaikainen. No nii, kyl se purkaa olis pitäntkii, mut eihä meil oo rahhaa rakentaa uutta. Myö sit laitettiinkii Sylvin patsaat siiihe läävään (se talohan ol remontis) ja nimettiin se uuelleen Galleria Sylviks. Ehä sen nimen pitänt lopullinen olla, mutta jäi pysyväks ku ei muuta keksitty. Pitäis kyl korjata tuo läävä tai siis Galleria. Siel vois sit muutkii sitä savia vääntää. Sylvi siel ne patsaat tek ja nyt ne on siel ihmiste ihmeteltävän. Kyl siin ihmeteltävää onkii.

Yks ukko kävi 2021 kesäl patsait katsomas ja sanoi et oishaa myö kahvitkii juotu. Siithä myös siit ajateltii et kylhä se onnistuu, karjalaiset on vieraanvaraista väkkee, ja niin myös on kahvit muutama kesä keitetty ja pullatkii paistettu. Tai enhä miä siis ite, se on tuo miu rakas vaimoin Tuija. Miä kyl hyvvää ruokaa laitan (ainakiin oman maun mukkaan) , mut enhän miä hyvä leipur oo. Hakkoopiirakkaa kyl tien itte, se on hyvvää. Kai työ sen tiijätte ?? Joku sannoo, et se on kukko. Se mikkää kukko oo miun mielestäin eikä kyl kanakaan. Taikinatiinus hakattiin perunaa ja lanttua eli räätikkää. Se sitte pistettiin ruistaikina vällii ja siankylkee mukkaa. Nii ja kirnuvoita laitettiin päälle syyvvessä. Säkkijärvel sit hakkoopiirakkaa tehtiin ainakiin ja Sylvi tietyst äiti-Marialta oppi.

Sit ku sitä pullaa ol, ni myö ajateltii et jos vaikka mussiikkiakii. Maaskolan Merja on pari kessää soitelt hanurii tääl ja kyl se tähän hienost soppii. Kyl myö jottai kehitellään jatkoskii. Yks kesäpäivä ol nii kuuma, et myös sanottii et tää on Hauhian Hawaijipäivä. Se sit ol mukavaa. Meil ol ukuleleorkesterikkii mukan ja ne soittel kalliolla niitten betoniukkoin kanssa. Kivikovat vahvistukset meil, sanoivatten soittajat! Sit myös keksittii, että lissää pittää olla, ku meno ol ku Karjalas ennen vanhaa. No myö sit piettiikii Hauhian Kantrit ja sit vielä jatsit heinäkuussa siihen päälle!

Siihe Ukkolan talon vanhaa paikkaa, mihin miä sitä ommaa mökkiäin aattelin, myö sit rakennettiin sellai aitta , mis on iso kolmionmallinen ikkuna. Siitä ikkunasta se on mukava katel jokkee ja peltoi. Sitä saap kansa sit vuokrata. Saattaa siellä tiellä joku kulkijakkii joskus olla, mut se on harvinaist. Ehä tää mikkää Mannerheimintie oo, vaikka joku niin sanokii ku joulujuhlia myllyllä vietettiin. Sillo ol paljo autoi.

Ei myö täl mittää rahhaa tehä, tää paikka on niin syrjäskii. Mut myö halutaakii naurattaa ihmisii tai ainakii saaha hymy huulil. Sama se mist johtuu. Naurakoot meil tai meie paikal. Hölmöihä myö ollaakii, mut ku myö halutaa tätä paikkaa jakkaa muillekkii. Toivottavasti tajuavatten mitä myö tässä meinataan. Hyvväähä myö. Koha perinteit pietää yllä. Tääl ois kyl huikkui muittenkin kulkia ja ihmetellä.

Tänä kesän myö korjattiin rantasauna ja ehkä ens vuonna yks vanha aitta siin mäel. Pittäähän maisema-aitassa nukkujien saaha saunoakkii. Uijja tuos joes voi kyl jos vaan uskaltaa. Sylvi se kävi ain avannos, sen miä muistan.

Tuu siäkii mukkaa karkeloihi! Tai jos et niihi, ni tuu muuten vaan iskemään tarinaa. Siit myö tykätää.

Ainii. Jos siet tästä miu murteest mittää ymmärrä niin siä voit vaihtaa tän sivuston kielen lontooksi. Painat tuolt ylhäät et "english". Sanovat sit toiseks kotimaiseks.